Fiberinnehållet är beräknat per 100 gram.

Grönsaker

Grönkål – 6,2 gram

Kronärtskocka – 5,0 gram

Palsternacka – 4,5 gram

Broccoli – 3,3 gram

Avokado – 3,2 gram

Paprika – 3,0 gram

Purjolök – 2,4 gram

Tomat – 2,3 gram

Lök gul/röd – 1,2 gram

Isbergssallad – 1,0 gram

Gurka – 0,7 gram

Baljväxter

Vita bönor – 7,0 gram

Gröna ärtor – 6,0 gram

Sojabönor – 5,0 gram

Kikärtor – 4,3 gram

Linser – 3,7 gram

Gröna bönor – 3,0 gram

Frukt

Passionsfrukt – 15,9 gram

Grön banan (omogen) 12 gram

Päron – 3,9 gram

Kiwi – 3,8 gram

Röda vinbär – 3,4 gram

Citron – 1,9 gram

Jordgubbar – 1,9 gram

Äpple – 1,8 gram

Mogen banan – 1,7 gram

Spannmål

Vetekli – 36,0 gram

Grovt rågbröd – 9,2 gram

Havregryn – 9,0 gram

Fullkornspasta – 8,5 gram

Bulgur – 8 gram

Quinoa – 7 gram

Bovete – 6 gram

Grahamsbröd – 5,2 gram

Övrigt

Kakao – 10,9 gram

Tips ! Låt rotfrukterna kallna.

För rotfrukter gäller en liknande princip som för bananer men här är det istället tillagningen som står i fokus. Rotfrukter är naturligt rika på fibrer, men när vi kokar eller hettar upp dem så sjunker fiberhalten och mängden socker ökar. Det fantastiska är dock att sockret återgår till att bli fibrer om man låter rotfrukterna kallna, vilket sker i en process som kallas rekristallisering.

Källa: Stig Bengmark