RECEPT

1 personer

Ingredienser

  • 1 påse urd-bönor
  • 1 sötpotatis (skrubbad och i tunna klyftor)
  • ½-1 grapefrukt (i filéer, se köksinfo)
  • 1 gul paprika (i tunna strimlor)
  • ½-1 röd hjärtsallat (finstrimlad på längden)
  • 1 rödlök (i mycket tunna strimlor)
  • 1 påse tahini
  • ½-1 påse orientalisk sallatsmix

Kolla att du har hemma:

  • olja (olivolja eller sesamolja), kokosolja att steka i.
  • salt
  • svartpeppar
  • vinäger (t.ex. vitvins- eller risvinäger)

Gör så här:

att filea grapefrukt. Det gör du genom att först skära av skalet på frukten och sedan skära loss fruktköttet längs de vita lamellerna med en vass kniv. Skär grapefrukten i 8 klyftor. Skär sedan loss fruktköttet så nära skalet som möjligt på varje klyfta. Skär till sist fruktköttet i bitar.

1. Koka upp vatten till urd-bönor, gärna i en vattenkokare. Skölj under tiden bönorna i kallt vatten.

2. Häll bönorna i en gryta med kokande, osaltat vatten (2½ delar vatten till 1 del bönor). Låt koka i 15-20 min. och smaka sedan av med salt.

3. Skrubba och klyfta sötpotatisen under tiden.

4. Hetta upp en stekpanna, tillsätt kokosolja och stek sötpotatisklyftorna i 8-10 min., tills de fått fin stekyta och är mjuka inuti. Vänd dem då och då och smaksätt med salt.

5. Skölj under tiden resten av grönsakerna och gör i ordning dem och grapefrukten enligt ingredienslistan.

6. Lägg upp grapefrukt, paprika och hjärtsallat samt hälften av rödlöken på ett stort fat.

7. Gör en dressing av tahini, 2-3 msk olja, 1-2 msk vinäger och 2-3 msk vatten i en skål. Späd ev. med mer vatten – konsistensen ska vara ganska tunn.

8. Blanda de kokta urd-bönorna med resten av rödlöken samt sallatsmixen i en skål.  Smaka av med en skvätt olja, salt och peppar. andra favoritkryddor.

Servering
Lägg upp urd-bönssalladen i en skål och toppa med små högar av stekt sötpotatis, grapefrukt, rödlök, paprika och hjärtsallat. Ringla över generöst med tahinidressing och ät direkt.

Recept från www.årstiderna.se.   rekommenderar hemleverans matkasse från Årstiderna. 100 ekologiskt.