Fiberinnehållet är beräknat per 100 gram.
Grönsaker
Grönkål – 6,2 gram
Kronärtskocka – 5,0 gram
Palsternacka – 4,5 gram
Broccoli – 3,3 gram
Avokado – 3,2 gram
Paprika – 3,0 gram
Purjolök – 2,4 gram
Tomat – 2,3 gram
Lök gul/röd – 1,2 gram
Isbergssallad – 1,0 gram
Gurka – 0,7 gram
Baljväxter
Vita bönor – 7,0 gram
Gröna ärtor – 6,0 gram
Sojabönor – 5,0 gram
Kikärtor – 4,3 gram
Linser – 3,7 gram
Gröna bönor – 3,0 gram
Frukt
Passionsfrukt – 15,9 gram
Grön banan (omogen) 12 gram
Päron – 3,9 gram
Kiwi – 3,8 gram
Röda vinbär – 3,4 gram
Citron – 1,9 gram
Jordgubbar – 1,9 gram
Äpple – 1,8 gram
Mogen banan – 1,7 gram
Spannmål
Vetekli – 36,0 gram
Grovt rågbröd – 9,2 gram
Havregryn – 9,0 gram
Fullkornspasta – 8,5 gram
Bulgur – 8 gram
Quinoa – 7 gram
Bovete – 6 gram
Grahamsbröd – 5,2 gram
Övrigt
Kakao – 10,9 gram
Tips ! Låt rotfrukterna kallna.
För rotfrukter gäller en liknande princip som för bananer men här är det istället tillagningen som står i fokus. Rotfrukter är naturligt rika på fibrer, men när vi kokar eller hettar upp dem så sjunker fiberhalten och mängden socker ökar. Det fantastiska är dock att sockret återgår till att bli fibrer om man låter rotfrukterna kallna, vilket sker i en process som kallas rekristallisering.
Källa: Stig Bengmark
Senaste kommentarer