Grönärtsfalafel
4 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 cm färsk ingefära
- ½ röd chili
- 1 citrongrässtjälk
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk rostad sesamolja
- ½ msk äppelcidervinäger
- ½ msk tamarisoja
- 4 dl frysta gröna ärtor
- 1 dl kokta kikärtor
- 1 kruka basilika
- ½ dl bovetemjöl
- Rivet skal från 1 lime
- Salt och peppar
Till servering
- Salladsblad
- Färsk koriander
- Mynta
- Rädisor
- Avokado
- Hummus
Gör så här:
Skala och finhacka lök och ingefära. Ta bort kärnorna och finhacka chilin. Banka på den tjocka delen av citrongräset med änden av kniven. Avlägsna det yttersta bladet och finhacka 2/3 av citrongräset.
Hetta upp kokosoljan i en panna med höga kanter. Ha i lök, ingefära, chili och citrongräs. Sänk värmen till medelhög, När löken mjuknat tillsätter du äppelcidervinäger, tamarisoja, ärtor och kikärtor. Vänd runt och fortsätt tillaga i 5 minuter under omrörning. Låt blandningen svala något.
Hacka basilikan. Lägg den tillsammans med bönblandningen, mjölet och limeskalet i mixern. Mixa till en grov konsistens. Låt det gärna få vara lite bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Fukta händerna och forma smeten till falafelbollar.
Baka långsamt i ugnen på 110 grader i c a 40 minuter.
Serveras i ett salladsblad med färsk koriander, mynta, rädisor, avokado och gärna med hummus.
Supergott!
Senaste kommentarer