Grönärtsfalafel

4 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 cm färsk ingefära
  • ½ röd chili
  • 1 citrongrässtjälk
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk rostad sesamolja
  • ½ msk äppelcidervinäger
  • ½ msk tamarisoja
  • 4 dl frysta gröna ärtor
  • 1 dl kokta kikärtor
  • 1 kruka basilika
  • ½ dl bovetemjöl
  • Rivet skal från 1 lime
  • Salt och peppar

Till servering

  • Salladsblad
  • Färsk koriander
  • Mynta
  • Rädisor
  • Avokado
  • Hummus

Gör så här:

Skala och finhacka lök och ingefära. Ta bort kärnorna och finhacka chilin. Banka på den tjocka delen av citrongräset med änden av kniven. Avlägsna det yttersta bladet och finhacka 2/3 av citrongräset.

Hetta upp kokosoljan i en panna med höga kanter. Ha i lök, ingefära, chili och citrongräs. Sänk värmen till medelhög, När löken mjuknat tillsätter du äppelcidervinäger, tamarisoja, ärtor och kikärtor. Vänd runt och fortsätt tillaga i 5 minuter under omrörning. Låt blandningen svala något.

Hacka basilikan. Lägg den tillsammans med bönblandningen, mjölet och limeskalet i mixern. Mixa till en grov konsistens. Låt det gärna få vara lite bitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Fukta händerna och forma smeten till falafelbollar.

Baka långsamt i ugnen på 110 grader i c a 40 minuter.

Serveras i ett salladsblad med färsk koriander, mynta, rädisor, avokado och gärna med hummus.

Supergott!