Sojabönsspaghetti med hoisinstekt aubergine, paprika och calçot-lök

35 minuter  1 personer

Ingredienser

  • 1calcot – lök (finstrimlad; håll det gröna och det vita var för sig)
  • 1-2 portabellosvampari skivor)
  • 1 grön paprika(i strimlor)
  • ½-1förpackning soja-spaghetti
  • ½-1aubergine (i tärningar på ca 2 cm)
  • ½-1påse hoisinsås
  • ½-1påse gomashio

Kolla att du har hemma: 

  • olja (t.ex. sesamolja eller olivolja)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till spaghetti, gärna i en vattenkokare.
  2. Skölj och gör i ordning grönsakerna enligt ingredienslistan. Lägg det vita av calçot-löken i en skål till servering.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svampen på hög värme tills den har fått fin färg, 2-3 min. Salta och peppra och lägg upp i en skål.
  4. Hetta upppannan igen, tillsätt olja och stek paprika och det gröna av calçot-löken på medelvärme tills paprikan är lätt mjuk, 3-4 min. Salta och lägg upp i en skål.
  5. Häll spaghettin i en gryta med stormkokande, saltat vatten. Rör runt väl så att den inte klibbar ihop. Koka spaghettin al dente i 6-8 min., häll av och skölj i kallt vatten.
  6. Hetta upp pannan igen, tillsätt olja och stek auberginen mjuk och gyllene på medelvärme i 5-6 min. Sänk värmen, tillsätt hoisinsås och vänd runt i 1-2 min. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering
Lägg upp spaghetti i en djup tallrik och toppa med stekt svamp, paprika och aubergine. Strö över calçot-lök och gomashio.

 

Stekt squash med piccata-dressing, rostade mandlar och krämig polenta

40 minuter  1 personer

Ingredienser

  • ½hjärtsallat (i munsbitar)
  • 1påse mandel
  • 1squash (i skivor på snedden, ca 2 cm)
  • 2-4kvistar timjan
  • 1påse polenta
  • ½-1påse hampafrön
  • 1gul lök (finhackad)
  • 1 vitlöksklyfta  (finhackad)
  • ½-1burk kapris (väl sköljd och grovhackad)
  • ½-1knippe persilja (grovhackad)
  • Olivolja, joderad salt, svartpeppar, vinäger

Gör så här:

1. Koka upp vatten till polenta, gärna i en vattenkokare.

  1. Skölj och gör i ordning grönsaker, kapris och kryddörter enligt ingredienslistan. Lägg sallaten i en skål.
  2. Rosta mandlarna gyllene i en torr stekpanna och grovhacka sedan.
  3. Hetta upp stekpannan igen, tillsätt kokosolja och stek squash och 1-2 timjankvistar på medelvärme tills squashen fått färg, 4-5 min.
  4. Häll 5 dl kokande vatten i en kastrull och häll i polentan under kraftig omrörning. Koka polentan krämig under fortsatt omrörning i 4-5 min. Smaka av med salt och svartpeppar, och späd ev. med mer kokande vatten.
  5. Ta upp timjanen ur stekpannan med squash. Lägg squashen på ett fat och strö över hampafrön.
  6. Picatta dressing: Hetta upp stekpannan igen, tillsätt 3-4 msk olja och 2 msk vinäger. Fräs lök, vitlök, kapris och 1-2 timjankvistar i 2-3 min., tills löken är mjuk och blank.
recept från Årstiderna, glutenfri och vegankasse,  www.arstiderna.se