PROFESSOR BENGMARKS

HÄLSA – TOLV BUDORD!

TOLV BUDORD för optimal hälsa

  1. Begränsa/eliminera socker I kosten, speciellt fruktos och sockerlik föda: marmelader, sylt, bröd, pizza, pasta, polerat ris, och också potatis och rotfrukter, som är varma –låt dem kallna innan Du äter dem – då kan Du äta mycket rotfrukter (sockret återgår då till att bli fibrer).   
  2. Begränsa/eliminera alla mejeriprodukter, och särskilt smör, ost och mjölkpulver. 
  3. Begränsa intag av kött till högst 300 g per vecka. Undvik processat kött: rökt, stekt, grillat, korv, köttbullar, hamburgare och liknande, undvik också kött från djur uppfödda med kraftfoder och odlad fisk. Sök kött från gräsätande djur och vild fisk.
  4. Begränsa/eliminera intaget av långkedjiga fetter: grisfett, kofett och oljor som oliv-, raps-, och solrosolja. Använd istället medellånga fetter som kokos- och avokadofetter.
  5. Eliminera ur kosten föda innehållande inflammationsframkallande proteiner: kasein (mejerivaror), gluten (vete, råg och korn) och zein (majs). 
  6. Begränsa/eliminera värme-inducerade inflammationsframkallande proteiner/upphettningsgifter – s.k. glykerade och lipoxiderade produkter. Upphetta aldrig födan över 120-130 grader.  
  7. Undvika/minimera kontakt med bakteriella toxiner som endotoxin liksom omvärldsgifter av olika slag. 
  8. Begränsa intaget av salt, både natrium och klorid, öka intaget av jod, använd joderat salt och undvik särskilt fluor och brom. Undvik kontakt med plaster och upphetta aldrig i plast eller plastbelagda föremål.   
  9. Begränsa/eliminera kontakt med kemiska produkter av olika slag, även sådana läkemedel som absolut inte är nödvändiga, såväl de för invärtes som de för utvärtes bruk.
  10. Ät massor med växtföda, minst 800 gram – 1 kg per dag, ät det så långt möjligt färskt och rått, gärna djupfryst, – sök föda speciellt rikt på antioxidanter, växtfibrer och växtprotein – använd t.ex. glutenfri säd som amaranth, durrah, teff, quinoa och fröer, ärter, bönor, linser, mandel och nötter. Låt torkade produkter ligga i vatten 12-24 timmar innan de konsumeras.  
  11. Eftersträva att frukt- och grönsaksintaget är färskt eller färskfruset (80 %) och välj produkter med lågt glykemiskt index. Använd mycket inflammationsreducerande kryddor (malen kryddnejlika, gurkmeja, olika pepparslag, gärna chilipeppar) och inflammationsreducerande teer som puerh och yerba. Ät hela oliver men undvik oljan. Tag året runt tillskott av vitamin D, omega 3, gurkmeja och probiotics/synbiotics – antiinflammationens fyra hörnpelare. Supplementera också jod som kaliumklorid eller kelp. 
  12. Tillämpa daglig fasta d.v.s. begränsa intag av föda till cirka sex av dygnets timmar genom vad som fått namnet SKIPPING BREAKFAST (inget intag av kalorier före lunch) eller SKIPPING DINNER (inget intag av kalorier efter kl 14.00).  

källa: Stig Bengmark, www.bengmark.com