Hälsodag 24/11

Unna dig pauser/ vila/ tid för återhämtning – det stärker ditt immunförsvar och håller dig frisk!

Direktkontakt mellan hjärnan och tarmen.

”Det är väldokumenterat att vår hjärna och vårt immunsystem kontinuerligt utbyter information för att vi ska må så bra som möjligt. Under begreppet Gut-Brain Axis byggs nu en ny kunskap kring hur hjärnan tycks ha en hel filial nere i vår tarm. Speciellt viktigt blir detta signalsystem då vi är utsatta för stress. Kronisk stress är sannolikt den mest kända orsaker till sjukdom – kanske ännu värre än dålig kost”. citat ur boken ”Välja Hälsa” av professor Stig Bengmark.

Våra immunceller och tarmbakterier tar skada av långvarigt ”duschade” av stresshormoner såsom adrenalin och noradrenalin. Det har rapporterats att vår tarm är försedd med c a 500 miljoner nervtrådar som direkt förbinder den med hjärnan. Så långvarig mental stress leder till att stressrelaterade hormoner skickas till tarmen. De goda tarmbakterierna som utgör grunden till immunförsvaret, trivs inte i denna miljö och tackar för sig och de elakartade bakterierna tar vid. Det kan också innebära betydande matsmältnings – och tarmproblem, som bland annat är en av våra vanligaste folksjukdomar, IBS.

Att ta kontroll och minska på mental stress kan vara oerhört värdefullt för att hålla sig frisk. Unna dig några gånger om dagen återhämtande övningar exempelvis att observera din andning och att träna på att vara här och nu (mindfulness).

Tips på andningsövning som minskar den mentala och fysiska stressen!

Andningsövning: Sitt skönt med en upprätt hållning. Sätt höger tumme för höger näsborre och andas ut ur vänster näsborre. Andas in i båda näsborrarna , upprepa – håll för höger näsborre och andas ut ur vänster. Gör sedan utandningen dubbelt så lång som inandningen. Exempelvis, räkna till tre när du andas in genom båda näsborrarna och räkna till sex när du andas ut genom vänster näsborre. Blunda och observera och känn efter om ett lugn i kropp och sinne infinner sig.

På hälsodagen 9/2 och 16/3 går vi igenom flera olika avslappningstekniker med hjälp av andning och att träna mindfulness.