Orac (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är en metod att mäta antioxidanter i föda. Ju högre ORAC värde desto mer antioxidanter och alltså bättre mat som skyddar celler.

Sorghum (Durra) är ett korn som kan liknas vid Quinoa och som har ett av de högsta ORAC värdena vad gäller föda. För att jämföra med broccoli som har ca 2300 ORAC så ligger Sorghum/Durra på c a 240 000 ORAC.

Sorghum /Durra kan man hitta hos olika återförsäljare och lättast är att gå in på www.dacarla.se som säljer härlig näringsrik mat och som listar sina återförsäljare. Sorghum/Durra kan tillagas enligt nedan (hämtad från Da Carlas hemsida).

Tillagning: 700ml vatten och 2 dl durra (ungefär 2-3 portioner). Koka durra-kornen med lite salt eller buljong i cirka 25 minuter på medeltemperatur. Rör om då och då så att den inte fastnar i botten. För mjukare konsistens, lägg till extra vatten och låt den koka några minuter extra. Durra är ett naturligt glutenfritt korn till maten istället för ris eller couscous. Smaken är mild och nötig. Den passar i sallader, basen i biffar, i grytor och soppor.

Hämtat från Stig Bengmark www.bengmark.com