320 godkända E-nummer
Inom EU är cirka 320 tillsatser godkända idag, men endast 53 av dem är tillåtna i ekologiska livsmedel. Generellt kan vara bra att veta att E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel. Börjar de på 3 handlar det om antioxidationsmedel och de som börjar på 4 är konsistensmedel, och många som börjar på 9 är sötningsmedel som exempelvis maltitol, erytriol, xylitol och aspartam. Här är ett axplock av syntetiska E-nummer med kända hälsorisker, och lika många naturliga E-nummer utan sådana risker.
För en fullständig guide till E-nummer, kolla in föreningen Äkta varas guide här.
5 E-nummer att undvika:
- E171 -Titandioxid: färgämne som ger vit kulör. Utvinns ur titanhaltiga mineraler och används i bl a tuggummi, godis, bakverk, soppor, såser och glass. Hälsoriskerna med E171 har debatterats då det delvis består av nanopartiklar, som i sin tur misstänks kunna penetrera kroppens organ och celler och enligt viss forskning även skada dessa.
- E 102 – Tartrazin: syntetiskt framställt färgämne som ger gul färg och används i bl a läsk, såser, smaksatta och syrade mjölkprodukter, senap, soppor och fiskrom. Ett så kallat azofärgämne som kan orsaka överkänslighetsreaktioner som astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Har även misstänkts kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter, som cocktailbär, sprit och drinkmixer.
- E 122 – Azorubin/karmosin: syntetiskt framställt rött färgämen som används i godis, läsk och bakverk men även, precis som E102, i soppor, såser senap och fiskrom. Även det ett så kallat azofärgämne som kan ge upphov till samma hälsorisker som E102. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet och är förbjudet i Kanada och USA.
- E220– Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier och har utvunnits ur förbränning av svavel. Ger i vattenlösning en syra vars salter kallas sulfiter. Har även antioxidativ effekt. Används i t. ex. torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker och kan orsaka överkänslighetsreaktioner, inte minst hos astmatiker.
- E 321 – Butylhydroxitoluen / BHT: syntetiskt framställt antioxidationsmedel som används i tuggummi och kosttillskott och kan ge utslag hos vissa personer samt innebära hälsorisker för småbarn.
- E 431 – Polyoxietylen (40) stearat: Stabiliserings- och emulgeringsmedel som används i vin och framställs syntetiskt av etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur som gris. Har visat sig cancerframkallande i djurförsök och förbjöds i USA redan 1952. Kan även innehålla ohälsosamma biprodukter.
5 naturligt utvunna tillsatser, utan kända hälsorisker
- E 100 – Kurkumin: naturligt extraherat gult-orange färgämne, ur roten från växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja. Används i t ex curry, industriost och margarin.
- E 160d – Lykopen: rött färgämne framställt ur tomater. Används i bl a soppor och såser.
- E 440 – Pektiner: förtjockningsmedel framställt genom extrahering av bland annat apelsin- eller citronskal där pektin förekommer. Används ofta i sylt, som veganskt alternativ till geleringsmedel i godis samt i marmelad. Finns dock i en mer naturlig form och en mer kemiskt behandlad variant, så kallat ”amiderat pektin” som tagits fram för att kunna användas i fler typer av produkter. Vilken variant det är framgår dock sällan i ingrediensförteckningen. Det kan stå 440(i) och 440(ii), där den senare är den amiderade, kemiska varianten och den första (i) är en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.
- E 163 – Antocyaner: naturligt röd-blått färgämne som utvinns ur framförallt druvskal och svarta vinbär. Används bl a i godis och glass.
- E 901 – Bivax: ytbehandlingsmedel av naturligt vax som utvinns ur bivaxkakor. Används som ytbehandlingsmedel till t ex. citrusfrukter, äpplen, persikor, godis, nötter och kaffebönor och är det en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.
artikel från kurera.se
Senaste kommentarer