Stekt rödkål med quinoa, mandlar och citrondressing
Ingredienser
- 1 citron (halverad)
- 1 påse quinoa
- 1 rödkål (i 8 delar genom roten)
- 1 påse mandel (riven eller grovhackad, se köksinfon)
- ½ rödlök (finhackad)
- ½ knippe persilja (grovhackad)
Gör så här:
- Koka upp vatten till quinoa, gärna i en vattenkokare.
- Hetta upp kokosolja i en stekpanna. Halvera citronen och stek den på snittytorna på medelvärme tills den är gyllene, 4-5 minuter. Ta upp citronen från stekpannan och torka snabbt ur pannan.
- Skölj quinoan ordentligt. Häll den i en kastrull, häll på 2 dl kokande vatten och tillsätt salt. Koka under lock i 10 minuter och låt sedan dra (fortfarande under lock) i 5 minuter.
- Skär under tiden rödkålen i 8 delar genom roten. Ta ev. bort de yttersta bladen om de känns för grova.
- Värm upp stekpannan som du använde till citronen igen. Tillsätt kokosolja och stek rödkålen på båda snittytorna, tills den har fått ordentligt med färg och är mjuk, 4-5 minuter per sida. Krydda med salt och svartpeppar, favoritkryddor.
- Riv mandlarna fint eller hacka dem grovt.
- Blanda en dressing av saften från den stekta citronen, 3-4 msk olja. Smaka av med salt.
- Vänd den kokta quinoan med rödlök och persilja och smaka av med lite olivolja, salt och svartpeppar.
Servering:
Lägg upp quinoa på en tallrik och stekt rödkål vid sidan av. Ringla över citrondressing och strö över mandlar.
Recept från Årstiderna, vegan och glutenfritt
Senaste kommentarer