1 PERS. 40 MIN.    

INGREDIENSER

  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 gul lök (halverad och i strimlor)
  • 1-2 vitlöksklyftor (i tunna skivor)
  • ½ knippe timjan (plockad och hackad)
  •  spiskummin (efter smak)
  • 1 Hokkaido – pumpa (skrubbad, urkärnad och i tärningar)
  • 1/2 dl solrosfrön
  • ½ knippe grönkål (repad och finstrimlad)
Om det ser ut som att det blir för mycket vätska i förhållande till grönsaker i grytan när du ska mixa soppan kan du ev. hälla av lite av vätskan först. Det är alltid lättare att tillsätta mer vatten i en tjock soppa än att ta bort vätska ur en soppa som blivit för tunn. 

Gör så här

1. Koka upp vatten till soppa, gärna i en vattenkokare.

2. Blanda en tjock smet av bovetemjöl, 2½ dl vatten, ¼ dl olivolja och ½ tsk salt i en bunke. Låt smeten vila i 5-10 min.

3. Skölj och gör under tiden i ordning grönsaker och timjan enligt ingredienslistan. Lägg grönkålen i en skål till servering.

4. Hetta upp en rymlig gryta, tillsätt kokosolja och stek lök, vitlök, timjan och spiskummin i 1-2 min., tills löken blivit mjuk och blank.

5. Tillsätt pumpatärningarna i grytan och rör runt. Tillsätt kokande vatten så att grönsakerna knappt täcks. Låt koka upp och sedan sjuda i 8-10 min., eller tills pumpan är mjuk.

6. Rosta under tiden solrosfröna gyllene i en torr stekpanna och häll sedan över i en skål till servering.

7. Hetta upp stekpannan igen, tillsätt kokosolja och stek tunnbröd av bovetesmeten, 1-2 min. på varje sida.

8. Mixa grönsaker och vätska till en tjock pumpasoppa (se köksinfon). Justera ev. konsistensen med mer vatten och smaka av med salt och ev. lite mer spiskummin.

Servering
Servera soppan i en skål och toppa med finstrimlad grönkål och rostade solrosfrön. Servera bovetebröd till och sallad.

Recept från årstidernas matkasse, vegan glutenfritt.