Glutenfria alternativ till vete, korn och råg
- Amaranth
Ett frö man kan använda som quinoa. Har ett lågt GI. - Bovete
En ört man använder för att göra mjöl och gryn. Bovete är inte släkt med vete. Är snällt mot magen. - Havre
Glutenfritt om det inte kontaminerats av vete, korn och råg (så är du intolerant var extra noggrann här). - Durra
4. Ett gräs, det femte viktigaste i världen. Durra används till brödbak och som alternativ till ris och couscous. - Fibrex
Ett kostfiber från sockerbeta. Kan binda vatten till fyra gånger sin egen vikt. Fibrix gör mat och bröd saftigt. - Kokos
Är bra i matlagning, bakning, kakor och desserter. Har ett lågt GI. - Linfrö
En ört som används helt, krossat eller malet, för att hjälpa till att binda brödet vid bakning. Har ett högt omega-3-innehåll. - Mandel
Mandelmjöl passar utmärkt till söta bakverk men fungerar också som en del av av basen i matbröd och pannkakor. - Nyponskapsmjöl
Används vid bakning och för att göra nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är en naturligt rikt på antioxidanter. - Pofiber
Är gjort av potatis och innehåller 70 procent kostfiber. - Psylliumfröskal
Är frön från vanliga groblad och kallas även loppfrö. Psylliumfröskal är bra för bakning och gröt. Fröna sväller, blir geléliknande och binder bra. - Quinoa
Ett frö från Anderna med det högsta proteininnehållet av alla grödor. Används istället för ris eller pasta. - Rismjöl
Är bra för känsliga magar och fungerar bra att reda med. - Sojamjöl
Passar bra vid bakning, i pannkakssmet, gröt och till resning av såser och soppor. Observera att soja kan vara allergiframkallande. - Tapioka
Ett stärkelserikt mjöl som fungerar ungefär som potatismjöl. Tapioka passar bland annat till bakning och redning. - Teff
Är världens minsta spannmål. Teff används till bakning, pannkakssmet, gröt och för redning av soppa och såser. Teffsäd kan användas som polenta.
Källa Kurera.se
Senaste kommentarer