Glutenfria alternativ till vete, korn och råg

  1. Amaranth
    Ett frö man kan använda som quinoa. Har ett lågt GI.
  2. Bovete
    En ört man använder för att göra mjöl och gryn. Bovete är inte släkt med vete. Är snällt mot magen.
  3. Havre
    Glutenfritt om det inte kontaminerats av vete, korn och råg (så är du intolerant var extra noggrann här).
  4. Durra
    4. Ett gräs, det femte viktigaste i världen. Durra används till brödbak och som alternativ till ris och couscous.
  5. Fibrex
    Ett kostfiber från sockerbeta. Kan binda vatten till fyra gånger sin egen vikt. Fibrix gör mat och bröd saftigt.
  6. Kokos
    Är bra i matlagning, bakning, kakor och desserter. Har ett lågt GI.
  7. Linfrö
    En ört som används helt, krossat eller malet, för att hjälpa till att binda brödet vid bakning. Har ett högt omega-3-innehåll.
  8. Mandel
    Mandelmjöl passar utmärkt till söta bakverk men fungerar också som en del av av basen i matbröd och pannkakor.
  9. Nyponskapsmjöl
    Används vid bakning och för att göra nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är en naturligt rikt på antioxidanter.
  10. Pofiber
    Är gjort av potatis och innehåller 70 procent kostfiber.
  11. Psylliumfröskal
    Är frön från vanliga groblad och kallas även loppfrö. Psylliumfröskal är bra för bakning och gröt. Fröna sväller, blir geléliknande och binder bra.
  12. Quinoa
    Ett frö från Anderna med det högsta proteininnehållet av alla grödor. Används istället för ris eller pasta.
  13. Rismjöl
    Är bra för känsliga magar och fungerar bra att reda med.
  14. Sojamjöl
    Passar bra vid bakning, i pannkakssmet, gröt och till resning av såser och soppor. Observera att soja kan vara allergiframkallande.
  15. Tapioka
    Ett stärkelserikt mjöl som fungerar ungefär som potatismjöl. Tapioka passar bland annat till bakning och redning.
  16. Teff
    Är världens minsta spannmål. Teff används till bakning, pannkakssmet, gröt och för redning av soppa och såser. Teffsäd kan användas som polenta.

Källa Kurera.se