Fördelar med antiinflammatorisk mat

Överlag är den antiinflammatoriska maten mycket hälsosam och stämmer till stor del överens med de nationella kostrekommendationer som ges idag. Eftersom en antiinflammatorisk kost består till största delen av olika typer av växtföda är den även rik på fibrer, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter.

Lista på antiinflammatoriska livsmedel

  • Gröna bladgrönsaker (spenat, grönkål m.fl.)
  • Frukt och bär (jordgubbar, blåbär, körsbär, apelsiner m.fl.)
  • Nötter och fröer (mandlar, valnötter m.fl.)
  • Övriga grönsaker (fokus på variation och ät gärna efter säsong)
  • Glutenfria sädesslag (amarant, durra, teff och quinoa)
  • Baljväxter (olika typer av bönor, ärtor och linser)
  • Fermenterad mat som kimchi och surkål
  • Antiinflammatoriska kryddor (gurkmeja, cayennepeppar, kryddnejlika, ceylon-kanel m.fl.)
  • Vildfångad fisk (t.ex. makrill, torsk och sej)

Lista på inflammatoriska livsmedel

  • Socker (marmelader, sylt, kaffebröd, godis, läsk)
  • Raffinerade kolhydrater (vitt bröd, vit pasta, vitt ris)
  • Friterad mat
  • Rött kött och processat kött (t.ex. korv och bacon)
  • Härdade fetter som t.ex. margarin
  • Gluten
  • Mjölkprodukter

Tips för att äta mer antiinflammatoriskt

  • Låt råa grönsaker utgöra majoriteten av kosten
  • Undvik att hetta upp maten mer än 100 grader
  • Följ 80-10-10-regeln – 80 procent färska/frysta frukter och grönsaker, 10 procent vegetabiliskt fett (avokado, kokos, nötter etc.), 10 procent protein (baljväxter, viltfångad fisk etc.)
  • Minska köttintaget till max 300 gram per vecka

 

Källa: https://supersynbiotics.se/maghalsa/kost/vad-ar-antiinflammatorisk-kost/