Sedan länge vet man att frekvensen av infektioner och kroniska sjukdomar är högre ju närmare Nord- respektive Sydpolen man lever. Nyligen publicerades studier som visar att afrikaner har en mycket högre D-vitaminnivå än vad vi ser i Nordeuropa.

Kliniska studier visar att en normalt hög D-vitaminnivå i kroppen ger en radikalt minskad frekvens av infektioner och dessutom förebygger depressioner.

Historien om D vitamin är lång. I mitten av 1700-talet beskrevs bristen som rakit eller engelska sjukan. Bristen på D vitamin gjorde skelettet mjukt och kunde deformeras för livet.

Man vet också att D vitamin har en fenomenal förmåga att hålla influensa borta. Det finns faktiskt ingen medicin som kan konkurrera med D vitamin för att motverka influensa.

Numera vet man att D vitamin inte bara är ett vitamin utan också ett betydelsefullt hormon och en avgörande faktor för en välfungerande tarmflora och dess immunfunktioner.   D vitamin tas effektivare upp tillsammans med vitamin K2 och fett.

D vitamins egenskaper:

  • Lagra mineraler och magnesium i skelettet.
  • Vidmakthålla en fungerade tarmflora och ett optimalt immunförsvar.
  • Förebygger depressioner, hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Man tror att över 50% av de som bor i Norden har brist på D vitamin.

En timmes helkroppsexponering i solen mitt på dagen ger 24 000 IE av D vitamin. D-vitamin får man främst under sommaren i Nordeuropa och den halveras var sjätte vecka efter en solig sommar. Under senare delen av våren är således D-vitaminnivån allra lägst. Detta kan förklara att februari kallas vabruari och att många är förkylda eller har vår depressioner.

Rekommenderad dos av kosttillskottet D vitamin är enligt Stig Bengmark 2 000 – 3000 IE per dag för vuxna och 1 000 IE för barn. Upptaget kan förbättras om man samtidigt tar det med fett. Äldre personer med tunnare hud har sämre förmåga att bilda D vitamin från solen och behöver ta större dos,  2000 – 4000 IE.  Man ska heller inte överdosera D vitamin, det kan vara skadligt.

Källa ”Att välja hälsa” Stig Bengmark