Om brännässlan

Brännässlan är en ört och oerhört näringsrik;

  1. Den innehåller mängder av A-, B-, C- och K-vitamin, magnesium, järn, zink, kalium och kisel.
  2. En tesked nässla sägs täcka hela dagsbehovet av vitamin C.
  3. Är alkalisk och bra för att basa upp kroppen.
  4. Motverkar inflammationer.
  5. Inom medicin används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller soppa.
  6. Fungerar vätskedrivande.
  7. Sägs också rena blodet.
  8. Finns massor av mineraler i nässlan som stärker hår, hud och naglar.
  9. Lindrar allergiska besvär och ledvärk.

Plocka de spröda nässelbladen och gör en god soppa.

Recept nässelsoppa för 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 l nyplockade, späda nässlor
  • 1 l vatten
  • salt
  • 1 msk smör
  • 3 msk bovetemjöl
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 hårdkokta ägg till servering

Så här gör du

  1. Skölj nässlorna, ta bort eventuella grova delar.
  2. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
  3. Fräs smör och bovetemjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och havregrädden. Smaka av soppan med salt och peppar.
  4. Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

Spara till vintern!
Det går utmärkt att plocka, förvälla, torka och frysa in dem, för användning även under vintern.