Om brännässlan
Brännässlan är en ört och oerhört näringsrik;
- Den innehåller mängder av A-, B-, C- och K-vitamin, magnesium, järn, zink, kalium och kisel.
- En tesked nässla sägs täcka hela dagsbehovet av vitamin C.
- Är alkalisk och bra för att basa upp kroppen.
- Motverkar inflammationer.
- Inom medicin används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller soppa.
- Fungerar vätskedrivande.
- Sägs också rena blodet.
- Finns massor av mineraler i nässlan som stärker hår, hud och naglar.
- Lindrar allergiska besvär och ledvärk.
Plocka de spröda nässelbladen och gör en god soppa.
Recept nässelsoppa för 4 portioner.
Ingredienser
- 2 l nyplockade, späda nässlor
- 1 l vatten
- salt
- 1 msk smör
- 3 msk bovetemjöl
- 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl havregrädde
- 2 msk hackad gräslök
- 2 hårdkokta ägg till servering
Så här gör du
- Skölj nässlorna, ta bort eventuella grova delar.
- Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
- Fräs smör och bovetemjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och havregrädden. Smaka av soppan med salt och peppar.
- Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
Spara till vintern!
Det går utmärkt att plocka, förvälla, torka och frysa in dem, för användning även under vintern.
Senaste kommentarer