Att träna andningsmusklerna som vilken muskulatur som helst tycker jag är bra att lägga i den dagliga träningen. Med varje andetag tränar och stretchar du bland annat diafragman och musklerna mellan revbenen.
Rent anatomiskt är lungorna placerade mer mot ryggen än mot bröstkorgen. Prova att hitta andningen bak i ryggen och träna dina andningsmuskler genom att dra djupa andetag ner till ländryggen.

Övning!

Andas bak i ryggen.

1. Lägg dig i barnets position. (Ta fram några stora kuddar och lägg under bröstkorg och huvud, se bild). Låt sätet nudda hälarna och lägg en filt/kudde mellan sätet och hälar om så behövs för att kunna slappna av i positionen.

2. Börja med att lyssna in andetaget och följ andetaget en stund.

3. Ta fokus på längre och djupare andetag och pröva att dra ner andetaget till ländryggen.

4. Andas in genom näsan och fyll ländryggen med luft så att du känner hur ryggen expanderar upp mot taket och ut åt sidorna. Håll andan några sekunder för att sedan göra utandningen långsam och längre än inandningen. På utandningen sjunker ryggen ner mot magen. Känn in pausen som blir innan du andas in igen.

Fokusera på långsamma och djupa andetag.

Gör övningen i 2-5 minuter.

Andningen är central för fysisk och mental hälsa!
– Effekterna av att träna andningen kommer snabbt eftersom den också påverkar andra väsentliga delar av kroppen; blodtryck, immunförsvar, matsmältningen och den psykiska hälsan som några exempel.