INGREDIENSER

  • 1 citron(halverad)
  • 1 påse quinoa
  • 1 sommarrödkål (i 8 delar genom roten)
  • 1 påse mandel (riven eller grovhackad, se köksinfon)
  • ½ rödlök (finhackad)
  • ½ knippe persilja (grovhackad)

1. Koka upp vatten till quinoa, gärna i en vattenkokare.

2. Hetta upp kokosolja i en stekpanna. Halvera citronen och stek den på snittytorna på medelvärme tills den är gyllene, 4-5 minuter. Ta upp citronen från stekpannan och torka snabbt ur pannan.

3. Skölj quinoan ordentligt. Häll den i en kastrull, häll på 2 dl kokande vatten och tillsätt salt. Koka under lock i 10 minuter och låt sedan dra (fortfarande under lock) i 5 minuter.

4. Skär under tiden sommarrödkålen i 8 delar genom roten. Ta ev. bort de yttersta bladen om de känns för grova.

5. Värm upp stekpannan som du använde till citronen igen. Tillsätt kokosolja och stek rödkålen på båda snittytorna, tills den har fått ordentligt med färg och är mjuk, 4-5 minuter per sida. Krydda med salt och svartpeppar, favoritkryddor.

6.  Riv mandlarna fint eller hacka dem grovt.

7. Blanda en dressing av saften från den stekta citronen, 3-4 msk olja. Smaka av med salt.

8. Vänd den kokta quinoan med rödlök och persilja och smaka av med lite olivolja, salt och svartpeppar,

Servering
Lägg upp quinoa på en tallrik och stekt rödkål vid sidan av. Ringla över citrondressing och strö över mandlar.

recept Årstiderna vegan och glutenfritt