ChagaLatte – god och nyttig

Kuriosa

CHAGA, kung av medicinalsvampar och skogens diamant

Sprängtickan, även kallad chaga har använts som medicinsk läkesvamp sedan medeltiden. Med sitt mycket höga ORAC-värde, mellan 60.000-360.000! och kraftfulla antioxidanter blir sprängtickan till en oumbärlig råvara i naturlig egenvård.

Den växer oftast på björkar. Chaga och innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen såsom t ex proteiner, polysackarider, melanin, fytokemikalier, saponiner, steroler, betulinsyra.

Chaga stödjer immunförsvaret och är därför bra mot virus, bakterier, candida och cancer. Kan även normalisera kolesterol, sänka blodsockret och blodtrycket och är bra för huden – till exempel om man har problem med psoriasis.

Dekokt på hel eller mald sprängticka, drickes som thé, kaffe eller vätska till smoothie. Eller som i detta recept – Chagalatte, se nedan.

STJÄRNANIS

Stimulerar aptiten och främjar matsmältningen, fungerar slemlösande vid hosta och luftrörskatarr och sägs ha en lugnande effekt på kropp och sinne. Tips, Chagalatte eller häll en kopp kokande vatten över en fjärdedels nykrossade stjärnanisfrukter och låt stå i tio minuter.

KANEL – äkta kanel / Ceylon kanel 

Fördelar med kanel
• Sänker triglycerider och LDL-kolesterol
• Bra för högt blodtryck
• Förbättrar cirkulationen
• Inflammationshämmande – hämmar inflammatoriska signaler
• Främjar matsmältningsfunktionen
• Minskar stela leder och muskler
• Motverkar urinvägsinfektioner, karies samt tandköttsproblem
• Hjälper vid diabetes typ 2 genom att cellerna blir mer mottaglig för insulin samt hämmar ett enzym som avaktiverar cellreceptorernas känslighet för insulinet

Olika sorter!  Det finns flera sorters kanel. De vanligaste är kanel från Sri Lanka (Ceylon kanel)  även kallad “äkta kanel”, samt kanel från Kina. Köp den “äkta kanelen” som har bättre kvalitet och sötare smak.

Chagalatte – recept

1 KOPP

3 dl mandelmjölk

1 kanelstång ( äkta kanel) eller pulver

2 hela stjärnanis

1 tsk chagapulver eller en liten bit chaga.

1 tsk honung

Låt mjölken. örter och kryddor sjuda i c a 10 minuter, mixa/rör om. Vill du söta något så ta en liten tsk raw honung i. Njut!